در این مطلب درباره انواع مسکن بحث خواهد شد. آیا اینجایید چون براتون سواله که کی و برای چه دردی، باید چه مسکن هایی رو استفاده کنید؟
اصلا میشه مسکن ها رو سرخود مصرف کرد؟
موقع خوردن مسکن ها چه نکاتی رو باید در نظر بگیریم تا آسیبی نداشته باشن؟ یا چه نکاتی باید رعایت بشن تا اونا بهتر اثر کنن؟
فرق مسکن ها چیه و چطور کار میکنن؟
اگر موارد گفته شده سوال شما هم هستن، پس با ماه همراه شوید. امروز ما در ایده دارو طب، برای شما از چیستی مسکن ها میگوییم، تا بررسی انواع آنها و گوشزد کردن چند نکته مهم!
مسکن ها چیستند؟!
در اصل، مُسکن ها (به انگلیسی: painkiller )، گروهی از عوامل تسکین دهنده درد ناشی از التهاب هستند. همچنین، دستهای از داروهای بسیار پر کاربرد در پزشکی میباشند.
به طور کلی، دو نوع مسکن خوراکی اصلی وجود دارد:
- مخدر (مواد افیونی یا اُپیوئید ( به انگلیسی : Opioid ) )
- غیرمخدر ( داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی ( به انگلیسی : NSAID ) )
مسکن های غیر مخدر به جهت تسکین دردهای سطحی در نواحی پوست، عضلات و مفاصل موثر هستند، در حالی که مسکن های مخدر، به طور موثرتری برای حس نکردن دردی که از اندام های عمیقتر ناشی میشود، عمل میکنند.
به بیان دیگر، برخی از مسکن ها، از جمله مسکن های افیونی، با تأثیرگذاری بر سیستم عصبی محیطی و مرکزی بدن، حساسیت به درد را مسدود کرده و یا آن را کاهش میدهند. برخی دیگر هم با جلوگیری از تشکیل برخی مواد شیمیایی در بدن عمل میکنند و اینگونه باعث تسکین یافتن درد میشوند.
انواع مسکن در شکلهای مختلف و با دامنه تاثیرگذاری متنوعی یافت میشوند. همچنین با نسخه پزشک و یا حتی بدون نسخه پزشک، یعنی OTC ( Over The Counter ) در دسترس هستند. کارایی آنها، درمان انواع دردهای جسمانی از جمله دردهای مزمن، ضربه ناگهانی، سرطان و … میباشد.
(FDA)
اعتماد ما به سلامت و اثرگذاری داروها، از تایید سازمان غذا و دارو FDA ( The United States Food and Drug Administration ) و یا EMA (European medicine agency ) ناشی میشود. به این معنی که داروهای تسکین دهنده درد یا مسکنها صرفا توسط این سازمانها تایید میشوند.
حال، از آنجاییکه همه ما این احساس تلخ ناشی از هشدار های مغز را تجربه کرده ایم، خوب است ببینیم که دردها چیستند؟
بطن هر دردی، در ابتدا، از آسیب محلی یک بافت میآید. دردها میتوانند حاد باشند که یک بار تجربه میشوند یا مزمن، عودکننده و کاملاً ناتوان کننده باشند. همینطور، از جمله عواملی که متخصصان در توصیه یا تجویز آنها در نظر میگیرند، علت و شدت درد است. طبق مطالعات آکادمی پزشکی درد آمریکا، در ایالات متحده آمریکا، بیشترین و بالاترین درد، در مبتلایان به دیابت، بیماری های قلبی و سرطان دیده میشود.
حتما بخوانید : مسکن ریلیف
انواع مسکن
1- مخدرها :
اپیوییدها، که از مسکنهای ویژه هستند و براساس نوع و شدت درد توصیه میشوند. سر دسته آنها، مورفین و سایر مشتقات تریاک است. بهطور مثال، در دردهای نوروپاتیک، از سه حلقهایها مانند نورتریپتیلین و داروهای ضدصرع، مانند گاباپنتین یا پرگابالین استفاده میشود.
در کل این دسته از مسکن ها، بیشتر برای تسکین دهی شدید استفاده میشود. داروهایی که برای تسکین درد بدن و جسم مورد استفاده قرار میگیرند، همان غیر مخدرها هستند که با عنوان ضد درد شناخته میشوند و در پایین به توضیحش میپردازیم.
2- غیر مخدرها :
استامینوفن یکی از مهمترین و پرکاربردترین مسکنها است؛ که علاوه بر ویژگی ضد درد دارای خاصیت ضدتب نیز هست. این دارو جزو مهم ترین داروهای جهان است.
از داروهای سرشناس، دسته موسوم به ضد التهابهای غیر استروییدی که شایان ذکر اند، باید به آسپرین، ایبوپروفن، کتورولاک، پیروکسیکام، دیکلوفناک و ناپروکسن اشاره کنیم .
حال ببینیم که هر یک از انواع مسکن ها چه زمانی مصرف میشوند؟
۱. استفاده مسکنهای غیراپیوئیدی برای درمان دردهای خفیف
این مسکنها مانند استامینوفن و دیگر داروهای ضدالتهاب، فقط به جهت تسکین دردهای خفیف بهکار میروند.
به طور مثال، استامینوفن را میتوان بدوننسخه از داروخانهها تهیه و برای انواع دردهای خفیف بهکار برد. چرا استامینوفن، عوارض جانبی اندکی بههمراه دارد. البته این بدان معنی نیست که میتوان آنرا بی رویه مصرف نمود. مقادیر بالای استامینوفن میتواند باعث آسیب به کبد بشود. همچنین اگر زمانی، احساس کردید که دچار بیشمصرفی ( اُوردوز ) استامینوفن شدهاید، بلافاصله برای فوریتهای پزشکی باید اقدام کنید.
خاطر نشان میکنیم که استامینوفن به بهبود التهاب کمکی نمیکند!
داروهای ضدالتهاب مانند ایبوپروفن، به کاهش التهابات و ورم کمک میکنند. این داروها برای درمان درد در ناحیه پوست، عضلات و استخوان مناسباند. ایبوپروفن نامهای تجاری مختلفی مانند بروفن و نوروفن دارد. در میان این داروها، تنها این دارو را میتوانید بدون نیاز به نسخه از داروخانهها تهیه کنید و برای سایر داروهای ضدالتهاب، نیاز به نسخهٔ پزشک دارید.
دو نکته:
- قبل از مصرف این داروها، حتما با یک پزشک مشورت کنید. این داروها، همیشه و برای همه مناسب نیستند! همچنین نباید این داروها را همزمان با برخی داروهای دیگر مصرف کرد.
- قبل از مصرف این داروها مقدار مصرفی را از روی بسته بخوانید و هرگز بیش از مقدار توصیه شده آنها را مصرف نکنید.
داروهای ضدالتهاب میتوانند باعث سوء هاضمه و تحریک معده شوند. به همین جهت، باید آنها را پس از صرف وعده غذایی مصرف نمود. البته در این باب، یک راهکار برای محافظت از پوشش معده وجود دارد، آنهم تجویز داروهای دیگری به همراه این دارو هاست. بدین صورت، اگر که سابقهٔ علایم زخم معده را داشته باشید، ممکن است پزشک از شما بخواهد که هرگز از داروهای ضدالتهاب استفاده نکنید! یا اینکه برای شما ژل ضدالتهاب تجویز کند که میتوانید آن را بر روی پوستتان بمالید.
یادتان باشد برخی داروهای درمان سرماخوردگی یا آنفولانزا نیز ممکن است محتوی استامینوفن یا داروهای ضدالتهاب باشند. پس اگر از مسکنها استفاده میکنید، سعی کنید حتما حواستان به سایر داروها نیز باشد. به اضافه اینکه، نباید از مقدار توصیه شده بیشتر مصرف کنید. اگر در این باره شک کردید، پیش از خرید داروهای بدوننسخه، با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
حتما بخوانید : مسکن ریلیف
۲. مسکنهای اپیوئیدی برای دردهای خفیف و متوسط
دردهای خفیف و متوسط نیز با برخی داروهای اپیوئیدی درمان میشوند. این داروها عبارتاند از:
- دیهیدروکدئین
- کدئین فسفات
- ترامادول
البته، این داروها به طور معمول، با استامینوفن در یک قرص ترکیب میشوند. بهعنوان مثال : داروی استامینوفن کدئین، حاصل ترکیب استامینوفن و کدئین هست.
این مسکنها با نامهای تجاری مختلفی به فروش میرسند. همینطور، بیشتر این داروها تنها با نسخهٔ پزشک قابل خرید هستند. هر روز هم فقط مقدار محدودی از این قرصها را میتوانید مصرف کنید. توجه داشته باشید که اگر با مصرف این داروها دردتان تسکین پیدا نکرد، میتوانید از پزشک درخواست کنید برایتان مسکن قویتری تجویز کند.
۳. مسکنهای اپیوئیدی برای دردهای متوسط و شدید
دردهای متوسط و شدید با داروهای اپیوئیدی قوی مانند مورفین، فنتانیل و اُکسیکُدون درمان میشوند.
داروهای مورفین، فنتانیل و اُکسیکُدون، بوپرنورفین و دیاستیل مورفین (هروئین) ، بیشترین رواج را دارند. در مقابل تاپنتادول، هیدرومورفون، متادون و آلفنتانیل کمتر رواج را دارند.
دو نفر با یک سرطان مشابه ممکن است به مقادیر متفاوتی از این داروها نیاز داشته باشند؛ حتی اگر بیماری آنها در یک مرحله باشد! پس بسیار مهم است که پزشک، موثرترین مقدار مسکن ها را برای تسکین دردتان تشخیص بدهد.
به همین دلیل، معمولا مصرف مسکن ها را با مقادیر کمتر شروع میکنیم و پزشک رفتهرفته این مقدار را افزایش میدهد تا بهمقدار موثر برای کنترل دردتان دست پیدا کند. درصورت افزایش یا کاهش دردتان، مقدار داروی مصرفیتان نیز تغییر خواهد کرد. فقط در جریان باشید که ممکن است، مصرف مسکن های اپیوئیدی قویتر یا تنظیم مصرف مقادیر بیشتر، چند روزی زمان ببرد.
انواع مسکن های قوی عوارض جانبی مربوط به خود را دارند. در صورت بروز عوارض جانبی، حتما پزشک را در جریان بگذارید. این مواقع مصرف نوع دیگری از یک مسکن قوی میتواند برایتان تاثیر بهتری داشته باشد و از بروز عوارض جانبی جلوگیری به عمل آورد.
این امکان نیز وجود دارد که همراه با مسکن های قوی، سایر داروها نیز همزمان مصرف بشوند. به عنوان مثال، استامینوفن یا ایبوپروفن، اغلب به همراه این مسکن ها، تجویز میشوند. پس بدانید که اگر پزشکتان چنین چیزی برایتان تجویز کرد، مصرف این داروها نیز به اندازه مسکن های قوی حائز اهمیت خواهد بود.
نکاتی برای مصرف داروهای ضد درد
برای استفاده از داروهای ضد درد، حتما پیشنهاد میکنیم که این نکات را هم در نظر بگیرید:
- آسپرین میتواند باعث ایجاد یک واکنش آلرژیک در مبتلایان به آسم شود.
- کاهش حرکت روده و اجابت مزاج ناشی از مواد افیونی را می توان با متوکلوپرامید و برخی داروهای دیگر درمان کرد.
- از ترکیب NSAID با آنتی هیستامینها، میزوپروستول 800 میلیگرم یا مهارکننده های پمپ پروتون، میتوان از تحریک معده جلوگیری کرد.
- الکل، باربیتورات ها و داروهای ضد روان پریشی اثر آرام بخشی عوامل افیونی را افزایش داده و باید از آنها اجتناب کنید.
- همیشه حداکثر مقدار توصیه شده در توضیحات بسته را بخوانید. ترجیحا انواع مسکن را با کمترین دوز ممکن و با کمترین مدت شروع کنید.
- قبل از عمل و درمان با آنتاگونیست های آنتی هیستامین یا سروتونین می توان از استفراغ ناشی از مواد افیونی جلوگیری کرد.
- از مصرف سایر داروهای ضد انعقاد با آسپرین خودداری کنید ( مگر با تجویز پزشک ) زیرا باعث افزایش خطر خونریزی میشود.
در ادامه مطلب مصرف انواع مسکن ها، بیایید نگاهی داشته باشیم به نتایج مطالعه متخصصان دانشگاه جانز هاپکینز:
وضعیت بدن در حین مصرف دارو و پس از بلع آن، تأثیر چشمگیری بر سرعت تسکیندهندگی آن دارو دارد. متخصصان از یک مدل طراحیشده خاص برای ترسیم سفر یک قرص از مسیر معده به سمت دوازدهه استفاده کردند.
نام مدل : “استامکسیم” ( StomachSim )
وظیفه: شبیهسازی اتفاقاتی که هنگام هضم غذا یا دارو در معده رخ میدهند.
از آنجایی که بیشتر داروها تنها زمانی تاثیر خودشان را نشان میدهند که معده، مواد فعال را در روده آزاد میکند، از این رو در این تحقیق، لازم بود تا مشخص شود که یک قرص در کدام موقعیت سریعتر به پشت معده رسیده و در روده، آزاد میشود. برای انجام این کار متخصصان چهار وضعیت ایستاده، نشسته، دراز کشیده به سمت راست و دراز کشیده به سمت چپ بدن را مورد آزمایش قرار دادند.
مدت زمان تاثیر دارو به شرح ذیل ثبت شد:
– در وضعیت ایستاده و نشسته: تقریبا ۲۳ دقیقه تا زمان اثرگذاری
– به حالت درازکشیده به پهلوی راست: ۱۰ دقیقه تا زمان اثرگذاری
– در حالت درازکشیده به پهلوی چپ: ۱۰۰ دقیقه تا زمان اثرگذاری
همانطور که محققان مینویسند، گرانش و شکل نامتقارن معده بر سرعت انتشار مواد فعال در جهت دوازدهه تأثیر میگذارند. چنانچه به پهلوی راست دراز بکشید، اثر متقابل جاذبه، انقباضات معده و جریان شیره معده به شیبدار ترین زاویه خود میرسند. این اتفاق، سریعترین راه برای سر خوردن قرص در معده است. نتیجه این تحقیقات در خصوص اثرگذاری سریعتر، بهویژه برای بیماران مسن یا در بستر مفید است.
علاوه بر وضعیت بدن، پارامترهای دیگری نیز بر سرعت عمل قرص تأثیر میگذارد و به گفته متخصصان، انواع مسکن ها باید:
۱) چند دقیقه قبل از غذا مصرف شوند، معده پُر باعث کاهش تاثیر قرص میشود.
۲) مسکن ها همیشه باید به همراه مقدار کافی مایعات مصرف شوند.
همانطور که در بالا مطالعه کردید، داروهای ضد دردی که معمولاً در دسترس ما هستند، به جهت تسکین دردهای خفیف تا متوسط باشند. با این حال، برای دردهای شدید یا مزمن، ممکن است به داروهای تجویز شده قوی تری نیاز داشته باشید و برای این مورد بایستی که حتما به پزشک مراجعه کنید. چرا که استفاده دقیق از مسکن ها بسیار مسئله مهمی است و در صورت عدم استفاده مناسب، ممکن است عوارض جانبی ناخواستهای را به بار بیاورد.
در راستای توضیحات این مقاله، قرص مسکن ریلیف محصول جدید شرکت ایده دارو طب را به شما پیشنهاد میکنیم. این محصول یک مسکن غیر افیونی، دارای ویژگی های مطلوب بسیاری است که قرص ریلیف یک مسکن بسیار قوی جهت رفع انواع دندان درد، دردهای میگرنی، نقرس، بدن درد، سر درد، دردهای عضلانی و روماتیسم، درد آرتریت، علائم سرماخوردگی و آنفولانزا، کمر درد، دردهای قاعدگی، گلو درد و تب بر میباشد.
کلمه کلیدی استفاده شده در این متن : انواع مسکن ، مسکن ها ، ریلیف ، قرص ریلیف ، ایده دارو طب
سخن آخر
شرکت ایده دارو طب فعال در زمینه تولید دارو و مکمل رژیمی – غذایی و ملزومات دارویی میباشد. این شرکت با سابقه فعالیت درخشانی بیش از یک دهه!در صنعت داروسازی میباشد. ایده دارو طب با تکیه بر دانش فنی نیروهای خود سعی در تولید انواع محصولات در داخل کشور نموده است. شرکت داروسازی ایده دارو طب همزمان با هدف ایجاد اشتغال و هم تولید محصولات با کیفیت در داخل کشور سعی نموده هر چند کوچک، قدمی در رشد و شکوفایی کشور برداشته باشد.
شما عزیزان میتوانید علاوه بر وبسایت شرکت ایده دارو طب از طریق شبکههای مجازی با ما در ارتباط باشید. میتوانید سوالات خود را از طریق اینستاگرام ما ( لطفا کلیک کنید ) در میان بگذارید.
شماره مشاوره علمی شرکت ایده دارو طب ۶۶۹۲۵۲۴۱ – ۰۲۱ می باشد.
دفتر مرکزی : تهران، خ دکتر قریب، پلاک ۹ واحد سوم.
گروه علمی شرکت ایده دارو طب
با تشکر